Babaúszás

A babaúszás olyan mozgásfejlesztés a vízben, ahol a csecsemők már nagyon korán, 3 hónapos koruk után élvezhetik szüleikkel a vízben való mozgás előnyeit. Ebben az időszakban a babaúszás nem arról szól, hogy a babák tudatosan meg tanuljanak úszni, hiszen az úszás egy összetett mozgáskoordinációs feladat, amit a babák csak később 2-3 éves koruk körül tudnak megvalósítani. Azonban ebben az időszakban a vízben töltött idő meghatározó lehet a gyerekek vízhez való viszonyához, mivel ekkor még minden ösztönös, könnyed és játékos.

 

Az említett vele született reflexek és elemi mozgásminták képezik a babaúszás alapjait, így lehetséges, hogy a búvárreflexnek köszönhetően a babák biztonsággal vihetők a víz alá, valamint hogy ösztönös úszás mozgásokat képesek megvalósítani. A búvárreflex alapvetően a magzatvíz belélegzésének megakadályozását szolgálja a magzati időszakban, és ez nagyjából a 9. hónap körül automatikusan megszűnik, majd kialakul a tudatos légzés szabályozás. A búvárreflexnek  köszönhetően, ha a babák száját és orrát víz éri a légző mozgások leállnak, szájukon, orrukon levegőt fújnak ki, ennek köszönhetően a csecsemő nem lélegzi be a vizet. Eközben a babák képesek olyan emlékképek felidézésére amelyeket a magzati korban szereztek, így víz alá merüléskor olyan automatikus mozdulatok indulnak be, mint a biciklizés szerű lábtempó, melyre ösztönösen magától ráérez.

 

A babaúszással végzett feladatok, gyakorlatok többsége az idegrendszerre jótékony hatású kellemes, nyugtató feladatokból áll.

  • A programban részt vevő babák ellenálló képessége nő. Ez azzal magyarázható, hogy ezek a gyerekek olyan ingereket kapnak a közösségbe járás megkezdésével amelyek ellenanyag szint emelkedést idéznek elő szervezetükben.
  • A babaúszáskor nő a tüdőkapacitás, így edződik a légző rendszer, a keringés, erősödik az immunrendszer.
  • Mozgásfejlődésük gyorsabb, jobb minőségű és ez az egész testi fejlődésükre is előnyösen hat.
  • A gyerekek beilleszkedési képessége is jelentősen fejlődik, hamarabb és gyorsabban szocializálódnak.
  • Valamint nem utolsó sorban, ezen előnyök és sok más jótékony hatás mellett sok boldog pillanatot eredményez az együtt töltött idő, mely az egész családnak pozitív élményként szolgálhat.